اختلال احتمالی بی خوابی
خواب کافی برای حفظ سلامت ذهنی و جسمی بسیار مهم است. یک مطالعه جدید توسط محققان کانادایی نشان داده است که بی خوابی می تواند منجر به افزایش خطر از دست دادن حافظه در بزرگسالان بالای 45 سال شود. برای بسیاری از افراد، خواب کافی می تواند با افزایش سن به دلیل تغییرات مغزی و هورمونی دشوارتر شود. تغییر سبک زندگی، درمانها، کمکهای خواب و دارو همگی میتوانند به ارتقای کیفیت خواب کمک کنند. یک استراحت خوب شبانه به بدن و مغز اجازه میدهد تا جوانسازی کنند و تحقیقات جدید نشان دادهاند که خواب کافی چقدر میتواند برای حفظ عملکرد شناختی مهم باشد. یک مطالعه کانادایی که اخیراً در مجله اسلیپ، منتشر شده است، دادههای بیش از 26000 بزرگسال 45 تا 65 ساله را که طی 3 سال جمعآوری شده بودند، تجزیه و تحلیل کرد. در سال 2019، شرکت کنندگان یک پرسشنامه خواب و حافظه را تکمیل کردند و تحت آزمایش عصبی روانشناختی قرار گرفتند. سپس همان پرسش و آزمایش در سال 2022 تکرار شد. محققان دریافتند کسانی که در سال 2019 هیچ علائم بی خوابی نداشتند اما تا سال 2022 برخی علائم بی خوابی یا اختلال احتمالی بی خوابی، را تجربه کرده بودند، احتمالاً کاهش ذهنی حافظه را گزارش می کردند. کسانی که در سال 2019 علائم بی خوابی داشتند و تا سال 2022 به اختلال احتمالی بی خوابی تبدیل شده بودند، نگرانی های خود را از دست دادن حافظه بیشتر گزارش کردند. آزمایش حافظه همچنین نشان داد که عملکرد مردان مبتلا به اختلال بی خوابی بدتر از زنان مبتلا به این بیماری است. ناتان کراس، دکترای دکترا، محقق فوق دکتری از آزمایشگاه خواب، شناخت و تصویربرداری عصبی در مونترال و همکارانش گفت، در حالی که این بدان معنا نیست که حافظه آنها واقعا بدتر شده است، اما آنها را در معرض خطر بیشتری برای ایجاد مشکلات حافظه در آینده قرار می دهد. و در حالی که تحقیقات قبلی اثرات خواب را بر عملکرد شناختی بررسی کرده است، کراس گفت که مطالعه جدید در یک جنبه کلیدی متفاوت است. بسیاری از تحقیقات یا از روشهای بسیار متمرکز و دقیق در اندازههای نمونه کوچک استفاده کردهاند یا از روشهای بسیار تک بعدی و کلی، مثلاً سؤالاتی مانند، چقدر میخوابید؟ یا خواب شما چقدر خوب است؟ در ابعاد بزرگتر استفاده کردهاند. و ما به اطلاعات دقیق در مورد عادات خواب گروه بزرگی از بزرگسالان کانادایی دسترسی داشتیم. و این امر، به ما اجازه داد تا افراد را بر اساس شدت شکایات خوابشان گروه بندی کنیم: اختلال بی خوابی، علائم بی خوابی یا افراد سالم.
اختلال بی خوابی چیست؟
کراس تأکید کرد که این مطالعه تأثیرات اختلال بی خوابی را مورد بررسی قرار داده است، نه فقط تأثیرات ناشی از خواب بد شبانه. و وی گفت، بی خوابی یک اختلال روانی شناخته شده با مجموعه ای از معیارها برای تشخیص است. معیارهای اختلال بی خوابی توسط انجمن روانپزشکی آمریکا در کتابچه راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی، ویرایش پنجم، تعریف شده است و شامل مشکل در شروع یا حفظ خواب و بیدار شدن در صبح زود با ناتوانی در بازگشت به خواب است. اگر یک یا چند مورد از معیارهای برآورده شود و مشکلات خواب حداقل به مدت 3 ماه وجود داشته باشد، ممکن است فرد مبتلا به اختلال بی خوابی تشخیص داده شود. و کراس اضافه کرد که یک تشخیص، شامل تشخیص این است که مشکلات خواب بر عملکرد در طول روز تأثیر می گذارد. پس، در واقع تاثیر بی خوابی بر توانایی های جسمی و ذهنی فرد می تواند قابل توجه باشد. همچنین، برایان ا. مور، دکترای دکتر، استادیار روانشناسی در دانشگاه ایالتی کنسو و مشاور ممنتوس، با ما به اشتراک گذاشت، متون فراوانی وجود دارد که نشان دهنده کاهش عملکرد روانی فیزیولوژیکی در زمانی که افراد خواب کافی ندارند، وجود دارد. و او گفت، به عنوان مثال، مطالعات مربوط به محرومیت از خواب در پرسنل نظامی کاهش عملکرد را در زمانی که پرسنل کمتر از 7 ساعت در شب می خوابیدند، نشان داده است.
چگونه خواب بر مغز تأثیر می گذارد
کراس در طول خواب توضیح داد که مغز مشغول پاکسازی مواد زائد سمی است که در طول روز انباشته میشوند و اتصالات بین سلولهای مغز را تغییر میدهد تا انرژی ذخیره شود. و او افزود، همچنین با تقویت حافظههای آموختهشده در طول روز همراه است و آنها را تقویت میکند تا بتوانیم معنا و پیوند بین تجربیات مختلف را استخراج کنیم. و مور گفت که کمبود خواب همچنین به این معنی است که بدن قادر به شارژ کامل خود نیست، بنابراین انرژی به صورت نازکتری پخش میشود. و او به اشتراک گذاشت، وقتی بدن ما استرسهای طولانیمدت، مانند خواب ناکافی، را تجربه میکند، منابع دیگر باید این سستی را برطرف کنند. منابع داخلی ما بی نهایت نیستند، و زمانی که به اندازه کافی نمی خوابیم، اغلب در بخش هایی از عملکرد مانند حافظه یا زمان واکنش، کاهش می یابد.
منبع : Healthline.com
ترجمه : تحریریه ماهان مدیکال
سایر مقالات گروه - مقالات علمی,سایر مقالات گروه - مقالات تخصصی پزشکی,سایر مقالات گروه - مغز و اعصاب,سایر مقالات گروه - سلامت عمومی,سایر مقالات گروه - روانشناسی,